UI-designmissar du vill undvika

Av december 1, 2020färger, strategi, tips, ui-design

Att skapa design med fokus på bra användarupplevelser är något vi på Quality Think värdesätter högt. Därför vill vi dela med oss av några grundläggande designdetaljer att se över för att skapa ett bra visuellt intryck. 

Hierarki

Det är viktigt att texterna i designen har rätt hierarki, vilket betyder att huvudtiteln ska vara störst, underrubriker mindre och brödtexten ännu mindre. Har du fel hierarki upplevs texterna som röriga samt svårare att läsa och eftersom du vill underlätta för användaren att ta till sig budskapet så är det viktigt att texterna har rätt hierarki.

UI-designmissar du vill undvika

Kontraster

Att ha tydliga kontraster ger bättre läsbarhet och visuellt intryck. Det är därför viktigt att använda sig av kontrasterande färger när man väljer färg till sin design. 

UI-designmissar du vill undvika

Avstånd

För ett bra visuellt intryck så ska det finnas bra med avstånd mellan objekten i designen. En layout med objekt som är för nära varandra ger ett stökigt och svårnavigerat intryck och därför lönar det sig att ge objekten utrymme. 

UI-designmissar du vill undvika

Färger

Steg 1 för att lyckas med färgerna är att välja en färgpalett med liknande färger, färger som kompletterar varandra och enhetliga färger. Steg 2 är att använda sig av 60/30/10 regeln som är en designprincip som innebär att 60% av färgerna ska bestå av primärfärger, 30% av sekundärfärger och 10% av accentfärger.

UI-designmissar du vill undvika

Ikoner

Ikonerna i designen ska även ha samma stil och storlek för att skapa ett enhetligt intryck. 

UI-designmissar du vill undvika

Skuggor 

Skuggor skapar liv och kan ge den där extra detaljen som ibland behövs till designen. Försök däremot att undvika starka och tydliga skuggor i designen om du vill skapa ett modernt intryck.

UI-designmissar du vill undvika

Bilder

När man använder bilder så är det viktigt att bilden har hög upplösning. Ett tips om bilderna innehåller tomma ytor är att placera text över dem för att bibehålla läsbarheten.

Kommentera gärna om du vet några mer UI-designmissar du vill undvika. Vill du veta mer om våra tjänster och hur vi kan hjälpa dig med din digitala närvaro? Läs mer här!