Vad är SEO och varför ska man använda det?

Av november 24, 2020tips

SEO guide vad är det och varför ska man använda det?

I denna SEO guide kommer vi gå igenom vad SEO är, varför man ska använda det och tips på hur du effektivt jobbar med sökoptimering. SEO är en förkortning för Search Engine Optimization och på Svenska kallas det för sökoptimering. Det viktigaste med sökoptimering är att synas på sökmotorer som exempelvis Google, för syns man inte så finns man inte. I dagsläget har Google 95,88% av sökmotormarknaden i Sverige och 90,46% globalt, vilket gör det viktigt ur affärssynpunkt att synas på Google. Att jobba med SEO på ett bra och effektivt sätt gör det enkelt för Google att hitta till hemsidan och hänvisa besökare till den. Att arbeta med SEO handlar till största del om att skapa innehåll på rätt sätt och ha koll på relevanta sökord för att hamna högt upp på sökmotorernas lista.

Här nedan listar vi 5 tips för effektiv sökoptimering

1. Innehåll

Skapa innehåll som din målgrupp vill läsa. Idag prioriterar Google innehållet före hur många gånger som sökordet finns med. Det viktigaste är att den som söker efter information snabbt ska få det mest relevanta svaret, därför prioriterar inte Google längre hur många gånger som sökordet finns med. För att hamna högt upp på listan är det viktigt med relevant innehåll som kan ge det svar besökarna letar efter.

2. Sökord

Sökorden ska finnas med i rubriker, texter, bilder och länkar. Även fast Google prioriterar relevant innehåll före en överanvändning av sökord är det fortfarande viktigt. Ett tips är även att välja sökord med mindre konkurrens för att öka chanserna att rankas högre av sökmotorerna.

3. Metadata

Enkelt uttryckt så är innehållet det som står på sidan och metadata det som står om sidan. Även här bör sökorden finnas med och gärna specifikt i title, meta description, H1 och URL.

4. Bilder och filer

Sökorden ska också finnas med i namnet på de bilder, dokument och filer som finns på hemsidan. Detta är något som många kanske inte tänker på men är en detalj som kan göra stor skillnad för en effektiv sökoptimering.

5. Verktyg

Det finns även många bra verktyg som analyserar den effekt som sökoptimeringen ger. Exempel på verktyg är Google analytics som är ett gratis verktyg för webbanalys.

När detta är uppnått är det bara att vänta in resultatet. Att lägga tid på SEO lönar sig och gjort på rätt sätt kommer du garanterat att se resultat. Hoppas att denna SEO guide har gett dig mer förståelse vad SEO är och varför du ska använda det. Om du vill veta mer om våra tjänster och hur vi kan hjälpa dig med din digitala närvaro? Läs mer här.