WordPress vs Drupal – vem vinner fighten?

Vi på Quality Think arbetar bland annat med CMS-verktygen WordPress och Drupal. Men vad är egentligen skillnaden på dessa system? Och när ska man välja vilket? Förenklat kan man säga att WordPress passar bäst för mindre webbplatser och Drupal för större. Men det finns såklart fler faktorer att ta hänsyn till.

WordPress

WordPress skapades som ett verktyg för bloggar men har idag vuxit till att användas för alla olika typer av webbplatser. Fokus ligger dock fortfarande på enklare webbplatser som styrs av en eller några få redaktörer. Innehållet på dessa webbplatser brukar också ses som oföränderlig. Eftersom WordPress från början utvecklats för bloggar ses systemet som enklare och mer användarvänligt för de som inte är utbildade webbutvecklare. Det märks även då WordPress, till skillnad från Drupal, har ett integrerat mediebibliotek för bild- och mediehantering.

Drupal

Drupal å andra sidan skapades för internetforum. Det har resulterat i att Drupals fokus ligger på hantering av större mängd användare och funktion. Genom att kombinera dessa två fokusområden kan man bygga en webbplats som är flexibel och har möjlighet till utbyggnad. Drupal är bland annat lätt att integrera med andra system, har möjlighet till flerspråksstöd och går att anpassa till fler användarroller. Något WordPress inte kan utan att ladda ner extra tillägg. Med hjälp av Drupal kan man skapa webbplatser som är mer än bara hemsidor. Man kan till exempel skapa intranät, sociala medier och andra webbverkyg som användas i verksamheten.

Slutsats

För att sammanfatta detta kan man alltså säga att WordPress har en stark inriktning på att vara en attraktiv plattform för enklare webbplatser. Drupal är istället mer inriktat på att skapa en stabil och flexibel plattform.