Webbtrender inom design & utveckling 2023

Rörlig illustration av kristallkulaDet har blivit dags att titta in i kristallkulan och förutspå några webbtrender inom design och utveckling. Det finns vissa tekniker och teknologier som redan börjar vinna mark och som kan få ännu större betydelse under det kommande året. Här är några områden som vi tror kommer att utvecklas ytterligare 2023:

Webbtrender Illustration om AI

AI (artificiell intelligens) och maskininlärning:

Dessa tekniker kommer att användas för att göra webbplatser mer användarvänliga och förbättra upplevelsen för användarna. Med hjälp av AI och maskininlärning kommer vi att designa och bygga lösningar som är intelligenta och automatisera uppgifter. På så sätt blir vi mer effektiva och kan lära och optimera våra digitala tjänster.

Vi tror även att AI-generering kommer att börja användas mer i det dagliga arbetet som webbutvecklare eller designer, till exempel för att ta fram kod eller färgpaletter.

Webbtrender Illustration om molntjänster

Molnbaserade tjänster:

Molntjänster även kallat Software as a service (Saas) eller Cloud. Många företag och organisationer vänder sig till molnbaserade tjänster för att hantera sin data och sina applikationer, Netflix och Spotify är två populära exempel. Vi tror på en ökning av molnbaserade lösningar under året som kommer. 

Webbtrender Illustration om tillgänglighet

Tillgänglighetsanpassade webbplatser:

En trend som vi ser är den ökade fokuseringen på att designa för tillgänglighet. Med fler personer som har åtkomst till webben från en mängd olika enheter är det viktigt att säkerställa att din webbplats kan användas lätt av alla, oavsett deras förmåga eller tekniken de använder.

Webbtrender Illustration om säkerhet inom webb
Säkerhet:

Med ökande cyberhot och dataintrång blir säkerhet en allt viktigare fråga för företag och organisationer, såväl som för individer. Det kan leda till en ökning av säkerhetslösningar och tekniker för att skydda webbplatser och användarnas data.

Illustration om appliknande webbplatser

App-liknande webbplatser även kallade Progressive Web Apps (PWAs):

Alltså webbplatser som försöker att ge en liknande upplevelse som en mobilapp men genom en webbläsare blir allt vanligare. De är oftast snabba och responsiva, och kan ofta fungera offline eller med en dålig internetuppkoppling. Vi tror att detta kommer resultera i en mer integrerad och enhetlig upplevelse för användaren, då de kan använda samma app oavsett om de är på desktop eller mobil. Det är troligt att linjen mellan desktop och mobilappar kommer att suddas ut i takt med att tekniker som PWAs blir mer utbredda.

Vad tror du kommer att vara den viktigaste trenderna inom webbdesign 2023? Varför?

Redo att sikta högre 2023 genom att prova på någon av dessa webbtrender? 

Om du vill ha hjälp med att utveckla din hemsida eller om du har frågor, tveka inte att kontakta oss. Vi ser fram emot att höra från dig!