Vilka färger ska din hemsida ha för att lyckas?

Att ha rätt färger på hemsidan kan vara direkt avgörande för om besökaren stannar kvar på sidan eller inte. Samtidigt kan det vara svårt att veta vilka färger man ska använda eller inte.

Skapa rätt känsla för besökaren

Att färger skapar känslor för oss människor är allmänt känt. Det är alltså viktigt att fundera kring vilka känslor som besökaren ska få genom att besöka hemsidan. Här är en lista på hur olika färgtoner vanligtvis brukar upplevas av oss människor:

Vit: Rent, oskyldigt, fräscht, lugnt

Röd: Starkt, modigt, passion, energi – men också aggression och fara

Gul: Glad, vänlig, optimistisk

Brun: Varm, jordnära, stabilitet, trovärdighet

Grön: Naturlig, lugn, avslappnad, hälsa

Blå: Säker, frihet, traditionell, lugn – men också vemod, depression och kyla

Rosa: Feminin, romantisk, sanningsenlig

Grå: Stark, pålitlig, auktoritär

Svart: Mäktig, formell, hemlighetsfull, elegans

Orange: vänlighet, värme, energi, lekfullhet, mod.

Lila: vishet, sofistikerat, festlighet.

Välja färger

Vanligtvis brukar man säga att man ska välja 3-4 nyanser att kontinuerligt använda på hemsidan. Dessa färger bör utgå från färgcirkeln och man brukar prata om att de färgtoner som passar bäst ihop är komplementärfärger som förekommer på varsin sida av cirkeln, till exempel blå och orange. Utöver det kan man även använda harmoniska färger som är nyanser av samma färg, exempelvis mörkblå och ljusblå.

Ett annat tips är att välja en bild som man anser representerar hemsidan och företaget bra och utgå från dess färger. Ett verktyg för detta är Color.Adobe som är ett gratisverktyg där man både kan utgå från en egen bild men också bläddra bland mellan flera olika färgscheman och ladda ner.

Läsbarhet

Slutligen är det viktigt att tänka på att läsaren inte ska behöva överansträng ögat för att kunna läsa. Det behöver alltså vara en hög kontrast mellan texten och hemsidans bakgrund. Svart text på vit bakgrund kan kännas tråkigt men läsbarheten uppfattas som hög. Det kan vara kul att använda roliga färger men det riskerar också att skapa besökare med trötta ögon och som inte orkar läsa allt som står.