Tillgänglighet på webben har blivit ett hett ämne. Allt eftersom den stora digitaliseringen sker så ökar också kraven på att hemsidor ska inkludera alla användare. Så, hur gör vi en hemsida mer tillgänglig? Nedan listar vi några punkter som vi på Quality Think tycker är viktiga!

 

Semantiskt korrekt HTML

Här vill vi slå ett extra slag för att använda semantiska element i er webbutveckling. Ett semantiskt element beskriver innehållet för webbläsaren på rätt sätt. Ett icke-semantiskt element som <div> och <span> anger inte vad elementet egentligen innehåller. Genom att använda semantiska element så får vi i sin tur en god tillgänglighet gentemot både besökare och sökmotorer.

Flexibel navigering

Ett stort antal användare använder tab-tangenten för att navigera och några använder kortkommandon. Se därför till att ha en struktur som hjälper dina användare att navigera, hitta innehåll och avgöra var de är på sajten. Samtidigt så kan du underlätta navigationen genom att låta första tabben ta besökaren direkt till innehållet.

Smarta länkar

Använd tydliga länkar som visar vart de leder. Ett big no-no är att namnge en länk med ett ”klicka här”. Skriv i stället länktexten på ett sätt så att det går att förstå vart länken leder.

Namnge bilder

Bilderna på en webbsida har ofta en stärkande del i hur innehållet presenteras. Genom att namnge bilderna med en så kallad alt-text så hjälper detta både sökmotorerna och blinda användare att förstå innehållet. En bild av ett handskrivet brev kan alltså ha en alt-text som återger innehållet.

 

Responsiv design

Responsiv design har den senaste tiden blivit mer rutin än undantag, tänk därför på att visa det viktigaste innehållet först och att innehållet presenteras rätt, oavsett skärmens riktning. Det finns användare med fysiska handikapp som bara kan använda skärmen i liggande läge och de med synsvårigheter behöver kunna göra texten större genom zoom.

Tabeller

Genom att använda en enklare kod för tabeller och att låta CSS sköta layouten så kan vi bevara en vacker sajt som dessutom går snabbare att ladda och är mer tillgänglig för alla. Så, summerat använd CSS för att styra presentationen.

Har din webbplats användaren i fokus? Vi på Quality Think bara älskar användarvänlighet och tillgängliga sajter. En genomgång av digital tillgänglighet kan öka både användbarheten och konverteringen. Läs mer på vår sida om webbdirektivet där vi berättar mer om våra analyser gällande tillgänglighet inom webbutveckling.