Ordlista med 12 av de vanligaste orden vid webbdesign

Ibland kan det vara svårt att hålla koll på alla ord som förekommer i webbutvecklarvärlden och vad de betyder, speciellt om man själv inte har någon utbildning i ämnet. Därför har vi på Quality Think sammanställt en liten ordlista på några av de vanligaste orden och vad de betyder:

Brödsmulor:

Visar vart på webbplatsen som besökaren befinner sig. Kan till exempel se ut såhär: Hem / Om oss / Kontakt.

Content marketing:

Väcka målgruppens intresse genom att leverera innehåll (content) som är relevant och engagerande. På så sätt kan företaget bygga förtroende genom att visa på kunnighet inom valda områden.  

Content Management System (CMS):

Ett webbaserat publiceringssystem som gör det möjligt att enkelt ändra och hantera innehållet på en webbplats från vilken dator som helst med internetuppkoppling. Exempel på CMS är WordPress och Drupal.

CSS (Cascading Style Sheets):

Bestämmer hur informationen som presenteras på webbplatsen ska se ut. Görs som stilmallar till HTML

Drupal:

Ett CMS-system med en öppen källkod (open source). Ett flexibelt och anpassningsbart system som går att lösa det mesta med.  

Google analytics:

Den mest använda tjänsten för att analysera, spåra och rapportera trafiken på webbplatsen.

Hamburgermeny:

Smeknamn på den menyikon som illustreras med tre vågräta streck. Det är här som användaren hittar navigationen på hemsidan.

HTML (Hyper Text Markup Language): 

Standardspråk som används för att ge form till text på internet.

Mobilanpassning:

Kallas även responsiv webbdesign och innebär att webbplatsen byggs för att anpassas till den skärm som besökaren använder sig av, till exempel dator, smartphone eller surfplatta.

Open source:

Ett gratisprogram som går att ladda ner och anpassa efter behov.

Sökordsoptimering (SEO):

Metoder för att få en webbplats att visas så högt upp som möjligt bland de olika resultaten vid en sökning på en sökmotor som till exempel google.

WordPress:

Ett CMS-system som främst används för webbsidor och bloggar. Är också, som Drupal, byggt med öppen källkod (open source) och är idag det populäraste verktygen på marknaden.